ESTHER APITULEY

ALT VIOLISTE

Biografie

Esther Apituley Altvioliste

Esther-Apituley-Chris-van-Houts-07-09-e1265372714981Esther Apituley werd geboren in Amsterdam. Op twaalfjarige leeftijd begon zij op de viool en vrij snel daarna stapte zij over op de altviool.
Ze deed eindexamen bij Misha Geller aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en volgde lessen bij Bruno Giuranna aan de Hochschule Für Musik in Berlijn.

Esther Apituley was initiatiefnemer van het project Microkosmos naar muziek van Béla Bartòk, een concert met visuele elementen van Jeroen Henneman. De NPS heeft Microkosmos als serie uitgezonden.

In 2000 heeft Apituley het televisieprogramma 'Reiziger in Muziek' gepresenteerd.

Esther Apituley was soliste o.a. bij het Nationaal Ballet Orkest, Noord Hollands Philarmonisch, Metropole orkest en het Radio Kamerorkest. Zij vertolkte de altvioolconcerten van Berlioz, Bartòk en Chiel Meijering, symfonie concertante van Mozart en Lachrymae van Britten.

Esther Apituley treedt ook regelmatig op als soliste in het buitenland o.a. in Japan, Spanje en Duitsland en Tsjechië. In de zomer 2007 en 2008 gaf zij concerten en Masterclass in Brazilië op het Internationaal Muziek Festival in Campos do Jordao.

Esther Apituley staat er inmiddels om bekend dat ze een heel eigenzinnige manier heeft van presenteren. Ook met het Amsterdam Viola Quartet doorbreken zij de traditionele sfeer door middel van een bijzondere presentatie. Het repertoire van het kwartet is zeer uiteenlopend; van barok, klassiek, modern tot close harmony.
Met veel succes treden zij nu in binnen en buitenland op o.a in Marokko, Tsjechië, Oostenrijk en Cyprus en in februari 2010 een hele tour doorIndonesië. Regelmatig nodigt het Amsterdam Viola Quartet gasten uit, zoals o.a. de tapdanser Peter Kuit, acteur Hans Dagelet, kunstfluiter Geert Chatrou en mimespeler Rob van Reijn. Zo heeft het kwartet een dertig tal concerten gegeven, samen met acteur Hans Dagelet en Lizzy Timmers in de Hydropathen.

In 2005 is haar eerste cd 'Violent Viola' uitgekomen en in 2007 haar tweede cd' Viola Voila' met zeer lovende recensies in alle kranten. In 2011 zal haar derde cd uitkomen met oa Brahms en Poulenc.

In 2009 is Esther Apituley benoemd als artistiek leider van de Stichting ViolaViola. De stichting ViolaViola zet zich in voor de promotie van de altviool. Maar ook voor het warm maken van nieuw publiek.

In 2012 zal de stichting ViolaViola het eerste internationale Viola Festival realiseren. Het festival dat in maart 2012 in de stad Haarlem plaatsvindt,stelt de altviool centraal in een serie laag- en hoogdrempelige concerten en voorstellingen.
Meer info www.violaviola.nl

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Programmering Viola Viola Festival 2014

  • VIOLAVIOLA Festival 2014 - Viola Viola Festivalbutton1
  • VIOLAVIOLA Festival 2014 - Viola Viola Festivalbutton2
  • VIOLAVIOLA Festival 2014 - Viola Viola Festivalbutton3